Ta wyjątkowa kompozycja, której korzenie sięgają francuskiej Prowansji powinna znaleźć się w każdej kuchni. Jest niezwykle uniwersalna – nadaje smaku i aromatu zarówno sałatkom, daniom na bazie warzyw, zupom, twarogom jak i potrawom mięsnym. Dodatkowo pomaga zastąpić sól.
Łagodny klimat Prowansji to wymarzone miejsce dla aromatycznych tymianku i rozmarynu, stanowiących najważniejsze składniki ziół prowansalskich. To właśnie z tego regionu Francji wywodzi się ta popularna kompozycja przypraw. Pasuje zarówno do ciężkich i tłustych dań, jak i lekkich twarogów oraz sałatek.
W propozycji od Galeo znajdziemy aż 8 ziół, których wytrawny smak przywodzi na myśl wykwintną i równocześnie prostą kuchnię, bazującą na produktach wysokiej jakości. Każde z nich ma swoje charakterystyczne właściwości, które razem tworzą wyjątkowy efekt. Bazylia, zwana ziołem pomidorowym, pasuje do wielu warzyw i mięs, a dodatkowo poprawiając apetyt i ułatwiając trawienie, orzeźwia kompozycję. Majeranek o słodko-sosnowym zapachu, we Francji łączony jest tradycyjnie z ziemniakami, pomidorami czy wieprzowiną. Rozmaryn o silnym aromacie pasuje do mięs i pieczywa, a równocześnie konserwuje żywność. Cząber doskonale komponujący się z warzywami strączkowymi, jak również z wieprzowiną, baraniną czy kozimi serami, nadaje korzennego aromatu. Szałwia odpowiada za goryczkowy posmak kompozycji, a samodzielnie pasuje do potraw z wieprzowiny czy drobiowej wątróbki. Tymianek równocześnie odświeża i nadaje goryczki, podkreślając smak sosów, zielonej sałaty czy cielęciny. Oregano, znane również jako dziki majeranek, pasuje do ostrych dań oraz pomidorów i innych warzyw. Natomiast orzeźwiającej mięty Francuzi chętnie dodają do baraniny czy młodych ziemniaków.
O ziołach prowansalskich warto pamiętać, ponieważ pomagają ograniczyć ilość soli w przygotowywanych daniach lub całkowicie ją wykluczyć. Nie tylko wzbogacają smak i aromat, lecz także ułatwiają trawienie, co jest szczególnie istotne w przypadku ciężkich i tłustych potraw. Pasują praktycznie do wszystkiego z wyjątkiem deserów, czyli zup, sosów, warzyw, twarogów, różnych rodzajów mięs, ryb i sałatek. Można również zamiast dodawać kompozycji do dania, posypać nią węgiel podczas grillowania, aby nadać potrawie wyjątkowego aromatu.
W domowej kuchni warto zastosować je do doprawienia klasycznego winegretu na bazie octu winnego i oliwy czy posypać nimi pieczone ziemniaki. Mogą stanowić doskonałą bazę marynaty do indyka lub kurczaka – samodzielną lub z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i oliwy. Doprawią również mięso mielone, sos pomidorowy lub urozmaicą smak grzanek, omletów czy wytrawnych naleśników.
Zioła prowansalskie Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 8 g w cenie ok. 1,29 zł.
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/ziola-prowansalskie-nie-tylko-do-salatki